Tuiskun säätiön historia

Onni Valdemar Tuisku (1869–1920) oli päätoimittaja, jonka jättämästä perinnöstä syntyi Onni V. Tuiskun Säätiö. Helsinkiläinen Onni V. Tuisku aikoi kirjapainoalalle, mutta päätyi huonojen keuhkojensa tähden oikolukijaksi Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kirjapainoon. Lehtimiehen ura alkoi avustajana pilalehti Matti Meikäläisessä, joka muuttui myöhemmin Tuulispääksi. Vähitellen Tuisku alkoi ostaa menestyvän pilalehden osakkeita. Lopulta hän oli lehden pääomistaja ja päätoimittaja.

Tuulispää-lehdessä oli komeat kannet. Tässä syysnumero.
Piirros Onni V. Tuiskusta vuodelta 1910. Siinä Tuulispään pää eli Tuisku »ottaa Opris-pluiskua».

Päätoimittaja Onni V. Tuisku sairasti keuhkotautia ja kuoli 1920. Testamentin mukaisesti perustettiin »sanomalehtimiehille ja -naisille lepokoti, jossa suomenkielisten sanomalehtien palveluksessa työskentelevillä, niin hyvin toimittajilla kuin konttorihenkilökunnalla, varsinkin vähävaraisilla on tilaisuus levon saantiin«.

Säätiön oma Buick-merkkinen auto haki lauantaisin toimitusten edestä levon tarpeessa olleita toimittajia viikonlopun viettoon. Viikonloppua vietettiin Tuusulanjärven rantatien varrella sijainneella Syväranta-nimisellä tilalla, jolla oli kaksikerroksinen huvila. Syvärannassa kiireisestä lehtimiestyöstä kävi elpymässä esimerkiksi Eino Leino.

Historiaosuus perustuu Antti Pullisen alkuperäistekstiin. Pullinen on entinen Helsingin Sanomien toimittaja ja säätiön tilintarkastaja.

Syvärannassa toimii nykyisin Lottamuseo.