Virkistystä yhden hengen konttoriin
Päivälehden arkistoon talletetuista kiitoskirjeistä ja anomuksista voi lukea, miten tärkeitä virkistysapurahat ovat hakijoille olleet, oli kyse lomamatkasta uupuneen ihmisen oljenkortena tai vuokramökistä, jonne eronnut isä saattoi viedä lapset.
Ote 1970-luvulla kirjoitetusta kirjeestä voisi olla keväältä 2021: ”Työpaikkani on ns. yhden hengen konttori, joten joudun huolehtimaan koko konttorin toiminnasta. Virkistysapurahaa haenkin juuri siksi, että kun kontaktit työtovereihin ovat puhelimen varassa, voisin esimerkiksi lomani aikana käydä joitakin heitä henkilökohtaisestikin tapaamassa.”
1990-lopulla säätiön toimintaa ryhdyttiin uudistamaan, ensin päätoimittaja Janne Virkkusen ja myähemmin päätoimittaja Antero Mukan puheenjohtajakaudella. Hallituksen jäsen lehdistöneuvos Jyrki Vesikansa muotoili uudistuksen toteutuksen yksityiskohtineen.
”Hyvä yhteistyö hallituksessa mahdollisti tämän. Jossakin muualla yhä tuntuneita jännitteitä nuorsuomalaisten ja suomettarelaisten lehtitalojen kesken ei Tuiskussa ollut”, muistelee Vesikansa.
Tarvetta säätiön toimintaperiaatteiden uudistukselle oli, sillä vanhat säännöt olivat peräisin 1920-luvulta jolloin journalisteja oli vain muutama sata. Avustukset oli jaettu tasan ylläpitäjäyhdistysten jäsenten kesken. Vuosituhannen vaihteessa vanhakantaisesta tyylistä päästiin eroon. Virkistysapurahoja voivat hakea kaikkien lehtitalojen työntekijät ja free-toimittajat.
Säätiön nykyinen hallituksen puheenjohtaja Antero Mukka muistuttaa siitä, että Onni V. Tuiskun perintö ja alkuperäinen idea ovat edelleen tämän päivän toiminnan ohjenuorana.
”Mediatalojen työntekijöiden tarpeet virkistäytyä ja saada hetkeksi vastapainoa raskaalle työrupeamalle ansaitsevat yhä huomiota. Apurahojen jaossa keskeisiä perusteita ovat erilaiset sosiaaliset syyt, jotka voivat liittyä työttömyyteen, työttömyysuhkaan, oman tai läheisen sairauksiin tai ylipäänsä hankalaan taloudelliseen tilanteeseen”, Mukka kertoo.
Säätiö saa vuosittain keskimäärin sata hakemusta virkistysstipendien tarpeessa olevilta. Mukana on niin toimittajia kuin vaikkapa asiakaspalvelun työntekijöitäkin. Stipendien saajat lähettävät myöhemmin säätiön hallitukselle vapaamuotoisen raporttinsa avustuksen käytöstä.
”Useimmat hakijat ilahtuvat oikeasti, kun saavat tiedon myönnetystä stipendistä. Reaktioista aistii, että avustusrahat ovat osuneet oikeisiin kohteisiin. Meille on tärkeätä tuntea, että Onni V. Tuiskun aloittamalla työllä on merkitystä yli sukupolvien. Uskon, että voimme omalta osaltamme olla tukemassa alan työntekijöiden hyvinvointia median murroksen keskellä”, Mukka arvioi.
Tuiskun säätiön nykyiseen hallitukseen kuuluvat Antero Mukka (puheenjohtaja), Pauliina Siniauer (sihteeri), Marketta Mattila ja Elina Simonen.
Teksti: Marketta Mattila, Tuiskun säätiön 100-vuotispäivänä 25.4.2021.